piątek, 12 kwietnia 2013

5. Schab z pomidorami i mozzarellą

Dzisiaj symfonia smaku dla mojego podniebienia :) Schab+pomidory+mozzarella = pyszny obiad.

Schab z pomidorami i mozzarellą 


Składniki:
  • 35 dag schabu
  • 50 dag pomidorów
  • 25 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (suszona)
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki. Mozzarellę odcedzić z zalewy i także pokroić w plastry.
Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry, po czym je delikatnie rozbić przez folię. Następnie oprószyć je solą i pieprzem, po czym obsmażyć z obu stron ma maśle. 
Naczynie żaroodporne (bądź też brytfannę) natłuścić, a następnie jej dno wyłożyć jedną warstwą pomidorów, które następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Na pomidorach układamy kolejno - schab, pomidory i mozzarellę, czynność powtarzamy parokrotnie aż pokończą nam się składniki oraz miejsce w formie :) Całość posypujemy bazylią i zalewamy pozostałym maślanym sosem z patelni. Zapiekamy w piekarniu nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 20 minut.



W mojej wersji schab podany jest z koperkowo-bazyliowym puree ziemniaczanym i sałatką coleslaw.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl