środa, 17 kwietnia 2013

7. Wątróbka drobiowa

Wczoraj na naszym stole gościła wątróbka drobiowa, której ja niestety nie mogę jeść, z racji na bardzo wysoki poziom żelaza we krwi. Natomiast mój Luby jak najbardziej jest wątróbkowym fanem i to właśnie dla niego została "przyrządzona".

Wątróbka drobiowa

Składniki:
  • 45 dag wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki mleka
  • mąka do opruszczenia wątróbki
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Wątróbkę "obrobić", tj. wyciąć z niej żyłki i wszelkie nieprzyjemne, wystające flaczki. Po czym zanurzyć ją w mleku, a następnie obtoczyć w mące. Postąpić tak z całą resztą podrobów.
Cebule pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę, najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony - po jej przekręceniu nakłuć ją widelcem, aby krew, która się w niej znajduje spłynęła nam na patelnie. Na oddzielnej patelni usmażyć cebulę, którą należy następnie dorzucić do wątróbki po jej odpowiednim podsmażeniu. Całośc dusić na patelni, w między czasie doprawiając solą i pieprzem.

Wątróbka super smakuje z koperkowo-bazyliowym puree i kwaszonym ogórkiem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl