niedziela, 11 sierpnia 2013

33. Bez tłuszczowe ciasto porzeczkowe

Jakiś czas temu dostałam od wujka z jego działki czarne porzeczki. Pierwszą myślą był kompot, ale po dłuższym zastanowieniu postanowiłam zrobić ciasto. Zaczęłam więc szukać w skarbnicy wiedzy, tj. w internecie i na blogu nietraceczasunagotowanie znzlazłam przepis na ciasto bez tłuszczu :)

Bez tłuszczowe ciasto porzeczkowe

Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 łyżka octu
  • 30 dag czarnych porzeczek

Wykonanie:
Za pomocą miksera, ucieramy jajka z dodatkiem wody, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Do naczynia żaroodpornego na tartę (może być inne) wylewamy masę, a na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem, kiedy już ostygnie. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl