piątek, 18 października 2013

43. Puree z dyni

Przyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynię. Zupa-krem z dyni już był (-a :) ) to teraz czas na puree z dyni, które może nam się przydać do wielu rzeczy. Chociażby do muffinów :)

Puree z dyni

Składniki:
  • dynia :) - u mnie to był akurat kawałek mający ok. 400 g



Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy na ćwiartki. Uwaga - wydrążamy cały miękki miąższ razem z pestkami (ja nie wyrzucam pestek, tylko je odkładam do wysuszenia, zawsze się do czegoś przydadzą). Tak przygotowane kawałki dyni układamy skórką do dołu w naczyniu do zapiekania (bądź na blasze) i przykrywamy (jeżeli jest to naczynie żaroodporne to jego przykrywką, a o ile nie mamy to folią aluminiową). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim dynię aż do wystygnięcia. Gdy dynia wystygnie, wyjmujemy ją z piekarnika i łyżką wybieramy upieczony miąższ i blendujemy.
Puree dzielimy na porcje i zamrażamy. Moja porcja miała objętość jednej szklanki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl