niedziela, 8 grudnia 2013

48. Zupa krem z brokuła

Szczerze powiedziawszy to nie przepadam za zupami, ale zupy-kremy bardzo lubię. Do tego lubię brokuła, więc taka zupa w 100% mi odpowiada.


Zupa-krem z brokuła


Składniki:
  • 500 g brokuła (1 brokuł)
  • 1,5 litra drobiowego rosołu
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 100 g serka topionego - najlepiej cheedar
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 18% 
  • grzanki
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na na drobne różyczki, zagrzewamy wodę w garnku i wrzucamy go na gotującą się wodę na ok. 1-2 minuty. Po czym różyczki wyciągamy z ody. W między czasie ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.  
Do garna wrzucamy różyczki brokuła, pokrojone ziemniaki i marchewkę, a całość zalewamy rosołem i zagotowujemy. Teraz przyprawiamy - wedle uznania. Całość gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia i całą jego zawartość blendujemy na jednolity krem. Serek kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do kremu i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.  
Krem podajemy saute, z kleksem śmietany lub z grzankami.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl