sobota, 19 października 2013

47. Leczo z parówkami i kiełbasą

Było leczo z piersią z kurczaka, a teraz tradycyjne z kiełbasą + jeszcze parówki.

Leczo z parówkami i kiełbasą


Składniki:
  • 200 g parówek
  • 200 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • puszka pomidorów
  • 2 papryki (1 czerwona i 1 zielona)
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cukinia (ok. 200-250 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Wykonanie:
Parówki kroimy w plasterki, kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Paprykę w kostkę 2 cm x  2 cm. Cukinię kroimy w plastry, które następnie kroimy na cztery. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajemy parówki. Całość podsmażamy i po ok. 7 min dorzucamy cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek i paprykę - ostrą i słodką. Następnie dorzucamy paprykę, cukinię i odcedzoną kukurydzę. Mieszamy, dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy i podduszamy pod przykryciem przez 30 minut. 
Można podawać bez niczego, z ryżem bądź z kromką pieczywa.

Smacznego :)


46. Spaghetti a'la carbonara

Nigdy nie przepadałam za tym daniem, ale mój Ukochany tyle czasu mi "drążył dziurę w brzuchu", że w końcu się ugięłam i postanowiłam zrobić. O dziwo bardzo mi smakowało, może dlatego, że co nieco zmieniłam :)

Spaghetti a'la carbonara

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • 3 żółtka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 10 dag drobno startego twardego sera (u mnie jakiś niemiecki śmierdziuch)
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn


Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy go lecz nie studzimy. Pokrojoną w prostokąty (mniej więcej 2 cm x 3 cm) podsmażamy na chrupko na patelni bez tłuszczu. W kubeczku mieszamy żółtka, śmietanę i 5 dag startego sera. Do szynki wrzucamy makaron i całość mieszamy z miksturą z kubka. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.

Rozmarynem i pozostałą częścią sera posypujemy danie na talerzu.

Smacznego :)

45. Makaron z pesto i kurczakiem

Jak zapewne da się zauważyć w moich przepisach (jeżeli chodzi o dania mięsne) to króluje kura, a precyzyjnie rzecz ujmując piersi z kurczaka. Tak też i w tym przepisie nie zabraknie tego składnika, a prócz piersi znajdzie się także pesto bazyliowe i suszone pomidory, ale co ja będę marudzić, może od razu przejdę do przepisu :)

Makaron z pesto i kurczakiem


Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 180 g pesto 
  • 6 suszonych pomidorów
  • 120 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia


Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumieni. Pesto mieszamy ze śmietaną. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy śmietanowe pesto (jeżeli jest zbyt gęste możemy je rozrzedzić poprzez dodanie do niego niewielkiej ilości wody z makaronu). Całość mieszamy i podgrzewamy na patelni. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone na nie za małe kawałki suszonych pomidorów, doprawiamy odrobiną suszonej bazylii i mieszamy.

Potrawa jest bardzo sycąca i baaardzo pyszna :)

Smacznego :)


piątek, 18 października 2013

44. Dyniowe muffinki

Uwielbiam ciasto dyniowe, które przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe. Muffiny marchewkowe są pyszne, więc podejrzewałam, że dyniowe też są super, dlatego też postanowiłam je zrobić. Poza tym w końcu mamy dyniowy sezon, więc grzechem byłoby nie spróbować :)

Dyniowe muffiny
przepis zapożyczony z kuchniabakino



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 140 g masła
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • opakowanie cukry waniliowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. W czasie, gdy będzie stygło przesiewamy do miski - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól gałkę muszkatołową i cynamon, po czym dodajemy cukier i całość mieszamy. 
W drugiej misce przygotowujemy mieszankę całych jajek, puree z dyni i kefir. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i przestudzone masło - wszystko razem szybko mieszamy, tak aby składniki się połączyły. 

Foremki napełniamy do połowy ciastem, wkładamy kostkę czekolady i dokładamy ciasta - tak na ok. 3/4 foremki. Wierzch posypujemy cukrem waniliowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i muffiny pieczemy ok. 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i voila :)

Mi wyszło 17 muffinów, nie do każdej wkładałam kostkę czekolady :) Piekłam w formach silikonowych. Jeżeli macie blaszkę do muffinów to uprzednio lepiej je nasmarować masłem lub włożyć do nich papilotki.


Smacznego :)



43. Puree z dyni

Przyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynię. Zupa-krem z dyni już był (-a :) ) to teraz czas na puree z dyni, które może nam się przydać do wielu rzeczy. Chociażby do muffinów :)

Puree z dyni

Składniki:
  • dynia :) - u mnie to był akurat kawałek mający ok. 400 g



Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy na ćwiartki. Uwaga - wydrążamy cały miękki miąższ razem z pestkami (ja nie wyrzucam pestek, tylko je odkładam do wysuszenia, zawsze się do czegoś przydadzą). Tak przygotowane kawałki dyni układamy skórką do dołu w naczyniu do zapiekania (bądź na blasze) i przykrywamy (jeżeli jest to naczynie żaroodporne to jego przykrywką, a o ile nie mamy to folią aluminiową). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim dynię aż do wystygnięcia. Gdy dynia wystygnie, wyjmujemy ją z piekarnika i łyżką wybieramy upieczony miąższ i blendujemy.
Puree dzielimy na porcje i zamrażamy. Moja porcja miała objętość jednej szklanki.

Smacznego :)

42. Zupa-krem z dyni + grzanki

Pierwszy raz zupę-krem z dyni jadłam ok. 5 lat temu, gdy w czasie studiów dorabiałam sobie w pewnej restauracji. Troszkę się bałam jak ona będzie smakować, ale jak zjadłam, to od razu sę w niej zakochałam! Przez długi czas po zakończeniu pracy w tamtym miejscu próbowałam tego typu zup-kremów, ale żadna nie miała tego smaku. Aż  końcu sama postanowiłam taką stworzyć. Długo przetrząsałam internet w poszukiwaniu idealnego dla mnie przepisu i w końcu znalazłam na blogu z-milosci-do-slodkosci i tak! To było to! Niemalże ten sam smak, a nawet lepszy :)

Zupa-krem z dyni



Składniki:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 1,5 litra drobiowego rosołu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • grzanki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skóry, wycinamy miękki miąższ, a pozostały kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na maśle, wrzucamy do garnka. Następnie wrzucamy dynię, a na końcu ziemniaki i marchewkę. Całość zalewamy rosołem i zagotowujemy. Teraz dodajemy przyprawy - kurkumę, curry i ostrą paprykę, doprawiamy też solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia i całą jego zawartość blendujemy na jednolity krem. Ewentualnie doprawiamy. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. 
Krem podajemy saute lub z grzankami.




Grzanki



Składniki:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Z tostów okrawamy skórki, a następnie środek kroimy w kostkę. Tostowe kostki wrzucamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i wkładamy do niego równomiernie ułożone na blasze "przyszłe grzanki". Pieczemy je ok. 15-20 minut, przy czym zaglądamy do nich i przewracam, aby podpiekły się z każdej strony. Grzanki powinny być rumiane.

Smacznego :) 

41. Zapiekany łosoś pod szpinakową kołderką

Uwielbiam łososia - w praktycznie każdej postaci - i uwielbiam szpinak, więc czemuż by nie przyrządzić czegoś w czym te dwa składniki znakomicie się sprawdzą? Troszkę pokombinowałam, troszkę poszperałam i tak oto wyszedł niniejszy przepis. Znakomity i szybki obiad. A do tego meeeega sycący :)


Zapiekany łosoś pod szpinakową 

kołderką



Składniki:  
  • filet z łososia - porcja ok. 150 g 
  • 200 g szpinaku w liściach (u mnie mrożony)
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny 

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy (możemy go np. przelać wrzątkiem, aby było szybciej, a wówczas go odsączamy z wody). Na patelni podsmażamy szpinak, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku i chwilę podsmażamy.
Łososia myjemy (ja odkroiłam skórę), osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i skrapiamy go cytryną, po czym układamy na nim szpinak. Ja obłożyłam cała rybę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut.

Smacznego :)


Durszlak.pl