sobota, 20 września 2014

62. Moskole

Z moskolami spotkałam się po raz pierwszy kilkanaście lat temu podczas wakacji w Zakopanem. Pamiętam jak dziś była to podczas prezentacji - bodajże sztuki cyrkowej - w wielkim namocie, a wkoło był stoidka z typoo podhalańskimi rarytasami.
Górale piekli moskole na blachach i podawali je saute bądź z masłem czosnkowym. No niebo w gębie.
Sama historia moskoli także jest ciekawa, ponieważ przywędrowały one na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami. To właśnie oni piekli na paleniskach przykrytych blachą owe placki.
Ale co ja będę przynudzać :)

Moskole



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 500g mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • masło czosnkowe



Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, po czym ugniatamy je na gładką masę. Dodajemy do nich mąkę, jajko i sól, i rękami wyrabiamy ciasto, które powinno być zwarte i elastyczne. Formuje z niego małe owalne placuszki, o grubości ok. 1,5 cm, a długości 10-13 cm. I smażymy. Najlepiej bez tłuszczu na patelni o grubym dnie do momnentu aż się zarumienią. Smażymy je na małym ogniu, aby prócz zrumienienia upiekły nam się także w środku.
Podajemy je z masłem czosnkowym lub jak ktoś lubi z bryndzą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl