poniedziałek, 3 lutego 2014

56. Beztłuszczowe - jabłkowe

To lecimy ciastami, a co tam :D Tym razem

Beztłuszczowe ciasto jabłkowe



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • aromat do ciast (u mnie migdałowy)
  • cynamon


Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy je, po czym dodajemy ją do jajecznej masy. Następnie dodajemy aromat, mieszamy. Ciasto wylewamy do formy (polecam szklane), układamy na wierzchu jabłka (można trochę docisnąć), posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40-45 min.

Smacznego :)


55. Ciasto marchewkowe

Wiem, wiem. Troszkę zaniedbałam bloga, ale obecuję poprawę. Trochę się działo w moim życiu w ostatnim czasie i czasu mi brakuje nawet na sen, ale nie będę Was nudzić.

Ciasto marchewkowe
(z przepisu Pyszne Kadry )


Składniki:
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka startej na grubych lub średnich oczkach marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 plastry posiekanych ananasów z puszki










krem

  • 200 g kremowego białego serka (ja użyłam serka Delikate z biedronki, wg mnie nadaje się rewelacyjnie serek Delikate )
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru




Wykonanie:
Potrzebujemy dwóch naczyń (misek). W jednej miedzamy wszystkie suche składniki, a więc - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy - jajka z olejek, po czym dodajemy je do suchych składników. Następnie dodajemy startą marchewkę, ananasy pokrojone w kostkę oraz posiekane orzech (w zalezności od upodobań drobno bądź nie).
Formę smarujemy delikatnie tłuszczem (ja szkalaną formę smaruje dosłownie kapką oleju) albo wykładamy papiere do pieczenia. Moja forma ma 24 cm. Przelewamy do niej ciasto. ?Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
W między czasie wszystkie skłądniki na krem miksujemy na gładką masę.
Ciasto po upieczeniu studzimy, a po ostudzeniu smarujemy kremem.   
Można je także udekorować orzechami.

Zapewniam, że ciasto jest mega pyszne. Ja nie mogłam się od niego oderwać :)

Smacznego :)





54. Szybki obiad, czyli pierś po śródziemnomorsku

Chyba każdy z Nas ma taki moment, że jest bardzo głodny, a nie chce mu się stać w kuchni godzinami przy garach, w takiej sytuacji zawsze rewelacyjnie sprawdza się pierś z kurczaka. Pasuje niemalże do wszystkiego. A w lodówce wiadomo dużo ciekawych i fajnych rzeczy, które można do niej dodać. Tak też w mojej głowie zrodził się pomysł na:

Pierś po śródziemnomorsku 


Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 50 g zielonych oliwek (u mnie z papryką)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jogurt natualny (ok. 100 g)
  • zioła prowansalskie
  • brązowy ryż


Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosek. Po chwili dodajemy pierś i podsmażamy do czasu, aż pierś się zrumieni. Pomidory i oliwki kroimi w mniejsze kawałki. Dorzucamy do mięsa. Podsmażamy ok. 5 minut, przyprawiamy, a następnie dodajemy jogurt. Mieszamy.
W między czasie gotujemy ryż.

Kiedy wszystko będzie gotowe - ryż nakłądamy na talerze, zalewamy sosem i voila :) Danie gotowe :)

Smacznego :)




Durszlak.pl