środa, 25 lutego 2015

64. Naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i sera feta w sosie pieczarkowym

Mmmmm naleśniki. Nie znam chyba osoby, która ich nie lubi - mogą tylko różnić się preferencje. Mięsne czy wegańskie? Słodkie czy wytrawne? Do wyboru do koloru.
U mnie dzisiaj:

Naleśniki z nadzieniem szpinakowo-serowym z sosem pieczarkowym

Naleśniki
Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • mąka
  • łyżka oleju


Wykonanie:
Wszystkie powyższe składniki miksujemy razem. Konsystencja ciasta musi być płynna. Ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie (dlatego w razie potrzeby dodajemy albo nieco więcej mąki albo nieco więcej płynów) , ponieważ będzie Nam to utrudniało smażenie. Ciasto naleśnikowe musi się płynnie rozlać po patelni. (mi wyszło ok. 22 szt.)



Farsz:
Składniki:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 op. sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy szpinak razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojony w kostkę ser (łatwiej się będzie rozprowadzał po patelni). Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy naleśnik smarujemy farszem. Nie za grubo, żeby naleśniki nie popękały w czasie ich "składania". Składamy wg uznania - ja złożyłam w trójkąty.



Sos pieczarkowy:
Składniki:
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
  • koperek
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy ok. 5 minut. Po czym dodajemy śmietanę, całość podgotowujemy. Doprawiamy, dosypujemy koperek - wg uznania i gotowe.


Naleśniki podsmażamy i polewamy sosem. 



Jest to mega sycący obiad. Dla mnie jeden naleśnik - bez sosu jest wystarczającą porcją do najedzenia się. A dodając sos jest to porcja mistrzów - osobiście jak zjem na obiad ok. 15 to już więcej nic nie jem, jestem taka pełna.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl